Vakkundige aannemers

Aannemerswerk voor de laagste prijs

Door - admin

Zakelijke energie vergelijken. Waar moet u op letten als grootschalige onderneming of zzp’er

Zowel in het eigen huishouden als op zakelijk niveau maakt u gebruik van gas, licht en water en op beide gebieden zijn hier kosten aan verbonden. Op beide punten wilt u zoveel mogelijk besparen op de kosten hiervan, dus is het verstandig om de nota’s van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Maar bij zakelijk niveau moet je op andere zaken letten dan bij thuisgebruik, dus waar moet u naar kijken wanneer u energiecontracten met elkaar vergelijkt?

Soort zakelijk niveau

De belangrijkste scheidslijn waar u op moet letten tijdens het vergelijken van zakelijke energie is wat voor onderneming u heeft. Het gaat hier niet zozeer over in welke branche u werkzaam bent, maar wel op welke schaal u dat doet. In Nederland worden in twee soorten ondernemingen onderscheid gemaakt: de grote ondernemingen en het Midden- en Klein Bedrijf (MKB). Onder MKB worden meestal ook zzp’ers gerekend. Wanneer u zakelijke energie met elkaar gaat vergelijken, is het van belang dat u zeker weet in welk van de twee groepen uw onderneming thuishoort, omdat op beide vlakken er andere regels gelden.

Grootschalige onderneming

Het onderscheid tussen grootschalig en MKB ligt bij het vergelijken van zakelijke energie met name in de capaciteit die u gebruikt en hoe de facturering plaatsvindt. U wordt als grootschalige onderneming gezien als uw maandelijkse nota wordt bepaald op basis van het daadwerkelijke verbruik en u hierover twee aparte nota’s ontvangt: één voor energielevering en één voor netbeheer. Deze nota’s hebben bij grootschalige bedrijven betrekking op een elektriciteitsaansluiting groter dan 3×80 ampère (gerekend vanaf 10 duizend kWh) en/of een gasaansluiting vanaf 40 kubieke meter per uur (G40).

MKB en zzp

Voor zzp’ers en ondernemingen onder MKB zijn deze normen veel lager. Zo is een elektriciteitsaansluiting van 3×80 ampère of 10 duizend kWh de absolute max bij deze sector en de gasaansluiting moet kleiner zijn dan de 40 kubieke meter, oftewel tot en met G25. De facturering is in deze branche ook anders. Als MKB of zzp’er krijgt u één factuur met zowel de leverings- als netbeheerkosten en worden de kosten maandelijks met een betaaltermijn en jaarnota in rekening gebracht.

Vergelijken en overstappen

Wanneer u duidelijk heeft onder welk van de twee categorieën uw onderneming valt, kunt u zakelijke energie gaan vergelijken. In deze vergelijking kunt u alle kosten aan gas en licht met elkaar vergelijken en de juist aanbieder vinden voor uw onderneming. Wanneer u het beste contract heeft gevonden, kunt u die via de vergelijker laten afsluiten. Het overgaan naar een voordelig zakelijk energiecontract is net zo eenvoudig als wanneer u dit voor u thuis doet. Dus vergelijk energie!